Δικαστικες Αποφασεις

Δικαστικες Αποφασεις

ΑΠ 1304/2019

Ποινικό (Ε’ Τμημα) -  Απόρριψη αίτησης αναίρεση της υπ' αριθμ. 1519/2018 αποφάσεως του Β' Πενταμελούς Εφετείου (Κακουργημάτων) Αθηνών. Παράνομη κατοχή αρχαιοτήτων με σκοπό την εμπορία – παράνομη εξαγωγή (τοιχογραφίες που εκλάπησαν το 1978 από τον Ιερό Ναό της Παλαιοπαναγιάς)

ΣΤΕ 1119/2019

Χαρακτηρισμός ακίνητου μνημείου: Παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας

Με την κρινόμενη αίτηση προβάλλεται ότι η προσβαλλόμενη απόφαση  είναι ακυρωτέα διότι, κατά παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας, η εισήγηση για τον χαρακτηρισμό του επίδικου κτηρίου ως μνημείου δεν κοινοποιήθηκε στον πρώτο εκ των αιτούντων συγκύριο του εν λόγω ακινήτου, ούτε δημοσιεύθηκε κατά τα οριζόμενα στην ανωτέρω διάταξη, ώστε να δυνηθεί αυτός να προβάλλει τις αντιρρήσεις του κατά του ανωτέρω χαρακτηρισμού. Παρίσταται βάσιμος ο ανωτέρω λόγος ακυρώσεως.   Πηγή: Νόμος και Φύση

ΣτΕ 681/2018

Νόμιμη ανέγερση ξενοδοχείου σε παραδοσιακό οικισμό - Δεν απαιτείται έλεγχος της μελέτης κατασκευής έργου από την Ε.Π.Α.Ε. στην περίπτωση ανέγερσης κτηρίου εντός παραδοσιακού τμήματος πόλης, εφόσον η εναρμόνιση του κτηρίου με τον αρχαιολογικό και πέριξ αυτού χώρο ελέγχεται από τον Υπουργό Πολιτισμού. (Βλέπε και ΣτΕ 945/2010)

ΣΤΕ 149/2018

Μη χαρακτηρισμός ως μνημείων κτηρίων του πρώην αερολιμένα Ελληνικού - Νεότερα μνημεία - Νόμιμη ΥΑ ΥΠΠΟΑ για μη χαρακτηρισμό ως μνημείων κτηρίων και εγκαταστάσεων πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού. Για τον χαρακτηρισμό ακινήτου ως διατηρητέου μνημείου, λόγω της αρχιτεκτονικής αξίας του, δεν αρκεί, κατά την τεχνική κρίση της Διοίκησης, το κτίριο αυτό να αποτελεί απλώς δείγμα αρχιτεκτονικής τάσης μιας συγκεκριμένης εποχής ή να εμφανίζει επιρροές από συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό κίνημα, αλλά θα πρέπει να έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία, που θα το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα κτίρια της κατηγορίας του. Κατά τον χαρακτηρισμό, δεν εξετάζεται ούτε η έκταση των οικονομικών συνεπειών, που μπορεί να προκληθούν στους ενδιαφερόμενους, ούτε η τυχόν επίδραση του χαρακτηρισμού στις νομικές σχέσεις μεταξύ ιδιωτών, αφού οι σχετικές διατάξεις αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή έννομου αγαθού, του οποίου η διαφύλαξη αποτελεί υποχρέωση της Διοίκησης κατά ρητή συνταγματική επιταγή. (Αθρο 6 Ν. 3028/02)

ΣΤΕ - 2877/2017

Κήρυξη και οριοθέτηση (ενάλιου) αρχαιολογικού χώρου. Σε περιπτώσεις επιφανειακής ή άλλης μορφής έρευνας, για την κήρυξη ή οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου με απόφαση Υπουργού Πολιτισμού απαιτείται να έχει προηγηθεί αρχαιολογική έρευνα πεδίου, δεν απαιτείται όμως και η έκδοση υπουργικής απόφασης για τη διενέργεια αυτής. Επιπτώσεις κήρυξης χώρου ως αρχαιολογικού.

ΣτΕ-567/2018

Αρθρο 14 Ν. 3028/02 - Νόμιμη έγκριση ανέγερσης οικοδομής πλησίον ανεμόμυλου στις Σπέτσες . Επιτρέπεται η ανέγερση νέου κτίσματος, σε τόπους, που έχουν κηρυχθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Το κτίσμα πρέπει να εντάσσεται, από πλευράς όγκου, μορφής και λειτουργίας, στο περιβάλλον.  Απορρίπτεται η αίτηση ακύρωσης (Αντίθετη νομολογία: ΣτΕ 3349/2014).

ΣΤΕ - 96/2018

Απόρριψη αιτήματος για αλλαγή χρήσης αγροτεμαχίου απο χώρου λειτουργίας καταστημάτων, γραφείων και χώρων συνάρθροισης κοινού σε χώρο λειτυργίας μικτού πρατηρίου υγρών καυσίμων, λόγω μη επαρκούς αιτιολόγησης σχετικά με την πρόκληση βλάβης σε αρχαιολογικό χώρο.

ΣτΕ 49/2018

Απορρίπτεται αίτηση ακύρωσης ΥΑ με την οποία: α) αίρεται ο χαρακτηρισνός ως διατηρητέων δύο κτηρίων και β) ορίζεται οτι η κατεδάφιση των ανωτέρων κτιρίων θα είναι δυνατή μόνο μετά την οριστική συντέλεση της απαλλοτρίωσης των ακινήτων υπερ του Ελληνικού Δημοσίου, αποκλειστικός σκοπός της οποίας είναι η διενέργεια αρχαιολογικής ανασκαφικής έρευνας.

ΣτΕ 149/2018

Απορρηψη αίτησης ακυρώσεως της ΥΑ περι μη χαρακτηρισμού ως μνημείων σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3028/2002, τριών κτηρίων και τεχνικών εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

ΣτΕ - 415/2017

Προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης άδειας γαι επεμβάσεις εντός αρχαιολογικού χώρου. Απόρριψη αιτήματος εγκστάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκού σταθμού.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

T: (+30) 210 80 10 600

COPYRIGHT @ 2017 HELLENIC SOCIETY FOR LAW AND ARCHAEOLOGY Developed by Pavla S.A

More Demos
Template by JoomlaShine