ΝΕΑ

19 Δεκ 2020

Τροποποίηση του άρθρου 45 του Νόμου 3028/02 -

Τροποποιήσεις στα άρθρα 45 και 73 του Ν. 3028/02, σχετικά με την μακρόχρονη εξαγωγή αντικειμένων συλλογών μουσείων επήλθαν με την ψήφιση του νόμου 4761/2020 (ΦΕΚ Α’ 248/13.12.2020) «Αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και μετονομασία του σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο εξωτερικό, ρυθμίσεις για το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το μουσείο «Φοίβος Ανωγειανάκης» και άλλες διατάξεις».
Category Νεα
27 Ιαν 2020

Γνωμοδότηση ΝΣΚ 256/2019 σχετικά με το τροποποιημένο άρθρο 7 του Ν. 3028/02

«Ο προσδιορισμός των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων επί ακινήτων τόσο της δημόσιας όσο και της ιδιωτικής κτήσης εκκινεί από το Νόμο, σε περίπτωση δε αμφισβήτησης, η τελική κρίση ανήκει πάντα στη δικαστική εξουσία. Από τη γενική διάταξη της ΑΚ 1001, προκύπτει ότι η κυριότητα επί ακινήτου εκτείνεται και στον υπόγειο του ακινήτου χώρο, εφόσον ο νόμος δεν ορίζει διαφορετικά. […] Τέτοια περίπτωση συνιστά ο αρχαιολογικός νόμος, στο άρθρο 7».

Πηγή: Νόμος και Φύση

Category Νεα
19 Νοε 2019

"Κυπριακές Αρχαιότητες στην Ελλάδα. Ιστορικό και Νομοθετικό Πλαίσιο"

Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και το Σπίτι της Κύπρου διοργανώνουν  στις 22 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 10 π.μ.  ημερίδα με θέμα: "Κυπριακές Αρχαιότητες στην Ελλάδα. Ιστορικό και Νομοθετικό Πλαίσιο". Εκπρόσωπος της  Ελληνικής Ενωσης Δικαίου Αρχαιοτήτων θα μιλήσει με θέμα "Ξενες Αρχαιότητες: Μηνημεία ή Πολιτισκά Αγαθά;"

Category Νεα
26 Ιουλ 2019

Επισκευτείτε και την αγγλόφωνη ιστοσελίδα μας

Αγαπητοί επισκέπτες, καθώς συχνά δεν μεταφράζουμε τα αγγλόφωνα νέα, παρακαλούμε όποιον ενδιαφέρεται και για τη διεθνή ειδησιογραφία να μεταβαίνει και στη σελίδα μας  στην αγγλική γλώσσα, μέσω της αλλαγής της γλώσσας στην παρούσα ιστοσελίδα.

Ευχαριστούμε για την επίσκεψη και το ενδιαφέρον σας.

 

Category Νεα
19 Οκτ 2019

Κυρωση συμφωνίας Ελλαδος - ΗΠΑ

Στις 17.10.2019 κυρώθηκε διά ανταλλαγής ρηματικών διακοινώσεων συμφωνίας η παρατάση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σχετικά με την επιβολή εισαγωγικών περιορισμών σε κατηγορίες αρχαιολογικού και βυζαντινού εκκλησιαστικού εθνολογικού υλικού μέχρι και τον 15ο αιώνα μ.Χ. της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Πλήρη κείμενα στην ιστοσελίδα της Βουλής

Category Νεα
25 Σεπ 2019

Συνεχίζεται η νομική διεκδίκηση του χάλκινου ειδωλίου από τον οίκο Sotheby’s

Ο επαναπατρισμός του χάλκινου ειδωλίου ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη με τον Matthew Bogdanos, βοηθό εισαγγελέα, επικεφαλής της υπηρεσίας για την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων, και τους συνεργάτες το.

Αναλυτικό αρθρο στο in.gr

Category Νεα
23 Σεπ 2019

Ο ρόλος της εκπαίδευσης στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή

Στο προσυνέδριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μίλησε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο της στήριξης της ελληνικής πρωτοβουλίας για την προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή.

Αρθρο στη Καθημερινή

Category Νεα
14 Αυγ 2019

Οριστηκαν τα νεα μέλη του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ

Ορίστηκαν τα νεά  μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του ΥΠΠΟΑ, σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων μελών για το υπόλοιπο της θητείας αυτών, μέχρι τις 22.05.2020 (ήτοι ημερομηνία λήξης της θητείας του Συμβουλίου). Βλ. σχετική ΥΑ εδώ

Επίση ορίστηκαν τα νέα μέλη  του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων μελών για το υπόλοιπο της θητείας αυτών, μέχρι 5-12-2020 (ημερομηνία λήξης της θητείας).  Βλ. σχετική ΥΑ εδώ

 

 

 

Category Νεα
10 Αυγ 2019

Αγόρευση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού επί των τεσσάρων διατάξεων

Το κείμενο της αγόρευσης στη Βουλή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνας Μενδώνη, επί των τεσσάρων διατάξεων, που συμπεριλαμβάνονταν στο διυπουργικό νομοσχέδιο και αφορούν το ΥΠΠΟ (διατάξεις σχετικές με το ΤΑΠΑ και την επαναφορά των ποινών για εγκλήματα σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς) δημοσίευσε το ΥΠ.ΠΟ.Α.

Κείμενο

 

Category Νεα
26 Ιουλ 2019

Συνέντευξη της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη στον ρ/σ ΣΚΑΙ

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στον ΣΚΑΙ.

Υπουργείο Πολιτισμού

Category Νεα
10 Ιουλ 2019

Y.Α. για το κανονιστικό πλαίσιο εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης εργασιών σε ακίνητα μνημεία

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 2837/2019 η απόφαση που αφορά το κανονιστικό πλαίσιο για την εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση εργασιών σε ακίνητα μνημεία κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 40 του Ν. 3028/2002. Η Υ.Α. καθορίζει τους όρους και τις προδιαγραφές για την εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση εργασιών σε ακίνητα μνημεία αποσαφηνίζοντας τα στάδια και τις κατηγορίες μελετών και προετοιμάζοντας τα απαραίτητα στοιχεία για την αυτεπιστασία ή δημοπράτηση έργου (Επισυναπτεται το σχετικό ΦΕΚ).

 

Category Νεα
08 Ιουλ 2019

Η αρχαιολόγος Λίνα Μενδώνη, νέα υπουργός Πολιτισμού

Η αρχαιολόγος Λίνα (Στυλιανή) Μενδώνη είναι η νέα υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Από την έγκριση των Ολυμπιακών Έργων μέχρι την πολύκροτη υπόθεση της Αμφίπολης και από τους συνδικαλιστές στα προπύλαια της Ακρόπολης μέχρι συνολικά δώδεκα διαφορετικούς υπουργούς και υφυπουργούς τους οποίους είδε να έρχονται και να φεύγουν, η Λίνα Μενδώνη δεν ονομάζεται τυχαία «σιδηρά κυρία» του ΥΠΠΟ, έχοντας διατελέσει γενική γραμματέας του για δέκα ολόκληρα χρόνια.

Αρθρο της Ναυτεμπορικής

Category Νεα
27 Ιουν 2019

Έργα πολιτισμού στο ΕΣΠΑ 2014-2020 Νέες εντάξεις

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει για τις τελευταίες εντάξεις έργων στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, κατόπιν του συντονισμού των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ υπό τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου και την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Πολιτισμού.

Ανακοίνωση ΥΠΠΟΑ

Category Νεα
23 Μαϊ 2019

Οδηγίες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών

Πού μπορεί να απευθυνθεί ο Έλληνας ή ξένος επισκέπτης αρχαιολογικού χώρου που θέλει να ξεναγηθεί από έναν ειδικό; Πόσο κοστίζει μια ξενάγηση; Υπάρχουν μη πιστοποιημένοι ξεναγοί και τι πρέπει να προσέχει ένας επισκέπτης προκειμένου να ξεναγηθεί από έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία; Αυτά και άλλα ερωτήματα απευθύναμε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών προκειμένου να ενημερωθούν όσοι επιθυμούν να περιηγηθούν χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Ελλάδας στο πλαίσιο μιας έγκυρης ξενάγησης.

Πηγή:  Αρχαιολογία και Τέχνες

Category Νεα
23 Μαϊ 2019

Το Βερολίνο επιστρέφει στο Ουίντουκ μνημείο του 15ου αιώνα

Η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θέλει να επιστρέψει στη Ναμίμπια ένα μνημείο που είχε ανεγερθεί τον 15ο αιώνα για να δείχνει τον δρόμο στους Πορτογάλους εξερευνητές. Πρόκειται για την τελευταία μέχρι αυτή τη στιγμή εκδήλωση της βούλησης του Βερολίνου να τραβήξει μια γραμμή στο αποικιακό παρελθόν του.

Αρχαιολογία και Τεχνες

Category Νεα
14 Μαϊ 2019

Τροποποίηση του αρ. 7 του Ν. 3028/02 προτείνει τροπολογία του ΥΠ.ΠΟ.

Με αριθμό τροπολογίας 2175/183 κατατέθηκε στις 13.05.3019 από το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού τροπολογία – προσθήκη με την οποία διευρύνεται η προστασία του άρθρο 7 του Ν. 3028/2002. Κείμενο Τροπολογίας

Στην ιστοσελίδα της Βουλής

Category Νεα
07 Μαϊ 2019

Δ. Παντερμαλής: «Δεν υπήρξε φιρμάνι για την απόσπαση των Γλυπτών του Παρθενώνα»

Το Μουσείο Ακρόπολης διεξάγει έρευνα που αφορά τη χρονική περίοδο 1800-1831 και τη μετατροπή της Ακρόπολης σε αρχαιολογικό χώρο. Στο πλαίσιο αυτό η ερευνήτρια η κα Aygen δήλωσε ότι «οι αρχαίοι λίθοι ήταν σπουδαίοι και για τους Τούρκους και γι’ αυτό σώθηκαν μνημεία. Ο μόνος αρμόδιος στην αυτοκρατορία να επιτρέψει μετακίνηση μνημείου ήταν ο ίδιος ο σουλτάνος. Το έγγραφο που σώζεται και το οποίο ονομάζουν «φιρμάνι» δεν είναι φιρμάνι, δεν είναι διαταγή».

Περισσότερα: Αρχαιολογία και Τέχνες

Category Νεα
07 Μαϊ 2019

Διεθνές σεμινάριο με θέμα τη προστασία πολιτισμικής κληρονομιάς σε εποχές κρίσης

Τέσσερεις οργανισμοί διοργανώνουν το φετινό σεμινάριο προστασίας πολιτισμικής κληρονομιάς σε εποχές κρίσης (First Aid to Cultural Heritage in Times of Crisis). Το σεμινάριο θα λάβει χώρα στη Ρώμη από τις 11 Νοεμβρίου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2019. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 31 Μαΐου 2019.

Περισσότερα: ICCROM

Category Νεα
24 Απρ 2019

Η μετατροπή σε πλημμέλημα των αδικημάτων περί της προστασίας των Αρχαιοτήτων και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Στη διάταξη του άρθρο 463 παρ. 2 του σχεδίου του νέου Ποινικού Κώδικα με την οποία μετατρέπονται σε πλημμελήματα πράξεις που διώκονται και τιμωρούνται de lege lata ως κακουργήματα, εμπίπτουν και τα αδικήματα του Ν. 3028/2002 περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σύμφωνα με τον νομικό Ηλία Μπίσια.

                               Πηγή: dikastiko.gr

Category Νεα
24 Απρ 2019

ΚΑΣ - Αναβολή γνωμοδότησης για το δεκαώροφο στου Μακρυγιάννη

Συμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή' το ΚΑΣ στην επανεξέταση της υπόθεσης του δεκαώροφου ξενοδοχείου επί της οδού Φαλήρου 5 στην περιοχή του Μακρυγιάννη αποδέχθηκε τη σύνδεση του κτιρίου με τα δίκτυα κοινής ωφελείας, αλλά επιφυλάχθηκε να εκφράσει τη συνολική του άποψη σχετικά με τη νομιμότητα της οικοδομικής άδειας του έργου, εν αναμονή της εκδίκασης σχετικής προσφυγής στο ΣτΕ στις 10 Μαΐου.

Αρθρο της Καθημερινής

Category Νεα
15 Απρ 2019

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Διεθνής ημερίδα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα λαμβάνει χώρα τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης. Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από την Προεδρία της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Διεθνή Ένωση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και το Μουσείο της Ακρόπολης.

Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού

Category Νεα
12 Απρ 2019

Υποθαλάσσιο αρχαιολογικό πάρκο στην Αλόννησο

Η Αλόννησος θα αποτελεί έναν ενάλιο αρχαιολογικό χώρο, επισκέψιμο από τους ενδιαφερόμενους με καθοδηγούμενη κατάδυση.

Αρθρο στο Εθνος

Category Νεα
28 Μαρ 2019

Το BlueMed στην Αλόννησο για την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά

Στις 6 και 7 Απριλίου 2019 θ πραγματοποιηθεί στο  Δημαρχείο Αλοννήσου διημερίδα με θέμα την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά στην Αλόννησο, το σχεδιασμό και τη διαχείρισή της. Την διημερίδα διοργανώνουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την πρωτοβουλία BlueMed.

Περισσότερα

Category Νεα
26 Μαρ 2019

Επιστροφή τριών κειμηλίων από την British Library

Στις 21.3.2019 παραδόθηκαν από την British Library στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο, τρία κειμήλια, τα οποία επιβεβαιώθηκε ότι είχαν απομακρυνθεί παράνομα από την Ι.Μ. Παναγίας της Χρυσοποδαρίτισσας στην Αχαΐα τον Απρίλιο του 1979.

Υπουργείο Πολιτισμού:

Category Νεα
11 Μαρ 2019

Ρυθμίσεις για θέματα πολιτισμού στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού

Τρεις διατάξεις για θέματα πολιτισμού υπερψηφίστηκαν στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού και άλλες διατάξεις».

Δελτίο Τύπου ΥΠ.ΠΟ.

Category Νεα
06 Μαρ 2019

Μaster plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και της πρότασης κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου Πειραιά

To Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε δελτίο τύπου αναφορικά με την εξέταση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του master plan Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και της πρότασης κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου Πειραιά.

Δελτίο Τύπου

Category Νεα
04 Μαρ 2019

Παρατηρήσεις του ΣΕΑ για το σχέδιο νόμου του ΥΠΠΟΑ

Τις παρατηρήσεις του για το σχέδιο νόμου «Ίδρυση παιδικού σταθμού στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ρύθμιση θεμάτων του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων ΥΠ.ΠΟ.Α., κατάργηση του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης και άλλες διατάξεις» αναφέρει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε ανακοίνωσή του.

Πηγή: Αρχαιολογία και Τέχνες

Category Νεα
22 Φεβ 2019

Κοινές πρωτοβουλίες ΥΠΠΟΑ-ΥΠΕΝ

Έντονες αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής περί την Ακρόπολη έχει προκαλέσει η ανέγερση κτηρίων που, λόγω του ύψους τους, θα παρεμποδίζουν τη θέα προς τον ιερό βράχο. Ο λόγος για τα ακίνητα επί των οδών α) Φαλήρου 5 και β) Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4, που βρίσκονται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών (ΦΕΚ 96/Δ/10.2.2004), στο άμεσο δομημένο περιβάλλον της Ακρόπολης, εμβληματικού μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Δελτίο Τύπου: Υπουργείο Πολιτισμού

 

 

Category Νεα
18 Φεβ 2019

Κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου του ΥΠ.ΠΟ.

Κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο αφορά θέματα όπως κατάργηση του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης και άλλες διατάξεις, την έννοια της απεικόνισης κινητών και ακίνητων μνημείων, ώστε να συμπεριλαμβάνει τις ψηφιακές αναπαραστάσεις και τις τρισδιάστατες απεικονίσεις καθώς και εκτέλεση αρχαιολογικών έργων σε νησιά.

Κείμενο σχεδίου νόμου: Βουλή

Δελτίου τύπου: ΥΠ.ΠΟ.

 

Category Νεα
06 Φεβ 2019

Πράσινο φως από το ΚΑΣ για την ανάδειξη της Αρτέμιδος Αγροτέρας στο Μετς

Το «πράσινο φως» στην απαλλοτρίωση των ακινήτων επί των οδών Αρδηττού, Θωμοπούλου, Κούτουλα και Κεφάλου στο Μετς, όπου στην αρχαιότητα βρισκόταν ο ναός της Αρτέμιδος Αγροτέρας, έδωσαν ομόφωνα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Αρθρο: in.gr

Category Νεα
31 Ιαν 2019

Κυκλος μαθημάτων στο Διεθνές Δίκαιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το Πανεπηστήμιο της Γενεύης διοργανώνει για αλλη μια χρονιά τους θερινους κύλους μαθημάτων στο Διεθνές Δϊακιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στη Γενεύη απο τις 17 μέχρι τις 28 Ιουλίου. Το συνισούμε ανεπιφύλκτα.

Περισσότερα: Geneva Summer School

Category Νεα
25 Ιαν 2019

Σύντομα κατάθεση τροπολογίας από το ΥΠΠΟΑ

 

Σε 15 ημέρες το ΥΠΠΟΑ θα καταθέσει τροπολογία (στο νομοσχέδιο για το Ταμείο Αλληλοβοηθείας), για τη διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της κυριότητας μνημείων ανεξαρτήτως χρονολόγησης (δηλαδή και μνημεία που χρονολογούνται μετά το 1453), αλλά και αποκλειστικών δικαιωμάτων διαχείρισης και διοίκησης για μνημεία και εν γένει ακίνητα αρμοδιότητάς του. Η τροπολογία θα καλύπτει και τα και ανήκουν στο Δημόσιο.

Πηγή:Καθημερινή

Category Νεα
24 Ιαν 2019

Στη δημοσιότητα τα 2.330 ΚΑΕΚ αρμοδιότητας του ΥΠ.ΠΟ.

Tο Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα τον  κατάλογο των 2.330 ΚΑΕΚ της αρμοδιότητας του.

Κατάλογος και πηγή: Ϋπουργείο Πολιτισμού

Category Νεα
18 Ιαν 2019

Η προστασία κινέζικων πολιτιστικών αγαθών ενόψη δανεισμού

Ο δανεισμός εκθεμάτων από το μουσείο Taipei Palace Museum στην Ιαπωνία στάθηκε η αιτία για μια έντονη συζήτηση στις εμπλεκόμενες χώρες.

Σχετικό άρθρο στα αγγλικά: cgtn.com

 

 

    

Category Νεα
10 Ιαν 2019

Ειδική Στρατιωτική Μονάδα για την Προστασία Πολιτιστικών Αγαθών

Ειδική στρατιωτική μονάδα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς δημιουργείται απο τους τρεις στρατούς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή και άρθρο (στα αγγλικά): Forces Network

Category Νεα
07 Ιαν 2019

Χειμερινό ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5819/Β’ /24.12.2018 η Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό του χειμερινού ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων της χώρας που θα ισχύει από την 7η Ιανουαρίου έως την 31η Μαρτίου 2019.

Πλήρες κείμενο και πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού

Category Νεα
03 Ιαν 2019

Υεμένη - η παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών της χώρας

Η εφημερίδα "The Washington Post" δημοσίευσε ένα άρθρο/γνώμη για την κατάσταση που επικρατεί στην Υεμένη σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Αρθρο (στα αγγλικά): The Washington Post

Category Νεα
31 Δεκ 2018

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ - 2019

Ευχόμαστε σε όλους τους φίλους μας καλή χρονιά!

Ευχαριστούμε για την υποστήριξη και το ενδιαφέρον σας.  Συνεχίζουμε ....

Απο την ομάδα της Ελληνικής Ενωσης Δικαίου Αρχαιοτητων 

Category Νεα
30 Δεκ 2018

Ψήφιση τροπολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Τέσσερεις τροπολογίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμούτου ψηφίστηκαν στη Βουλή σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Πηγή: www.culture.gr

Category Νεα
26 Δεκ 2018

Πατριαρχείο κατά Πρίνστον για σπάνια χειρόγραφα

Συμφωνα με άρθρο της Καθημερινής, στις 13 Δεκεμβρίου 2018, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, η Μονή Εικοσιφοινίσσης και η Μητρόπολη Δράμας, εκπροσωπούμενοι από τους δικηγόρους Νέας Υόρκης Γιώργο Τσουγκαράκη και Ερικ Μπλούμενφελντ, κατέθεσαν αγωγή στις ΗΠΑ κατά του Πανεπιστημίου Πρίνστον διεκδικώντας τον επαναπατρισμό τεσσάρων θρησκευτικών χειρογράφων.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Category Νεα
14 Ιουν 2018

Μερική ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΠ

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Στρατής ανακοίνωσε τη μερική ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ).

Αρχαιολογία και Τέχνες

Category Νεα
14 Ιουν 2018

Sotheby’s εναντίον Yπουργείου Πολιτισμού

Στα δικαστήρια πηγαίνει ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για τη διεκδίκηση ενός αρχαίου ειδωλίου. Το ΥΠΠΟ ζήτησε την απόσυρση ενός ειδωλίου χάλκινου αλόγου από μια δημοπρασία του οίκου τον περασμένο Μάιο. Το ειδώλιο ανήκε σε συλλέκτες και αγοράστηκε από τον διαβόητο έμπορο Ρόμπιν Σάιμς. Στην αγωγή του οίκου δημοπρασιών που παρουσιάζει η «Κ», οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι το ΥΠΠΟ δεν έδωσε επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το άλογο ανήκε κάποτε στην Ελλάδα. Πηγή: Καθημερινή

Category Νεα
10 Μαϊ 2018

Δυσκολίες στην ανασκαφή του μινωικού νεκροταφείου στον Πετρά Σητείας

Στην «Αρχαιολογία και Τέχνες» η  επίτιμη Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού Μεταξία Τσιποπούλου παραθέτει τους λόγους για τους οποίους αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ανασκαφή  του μινωικού νεκροταφείου στον Πετρά Σητείας

Category Νεα
06 Μαϊ 2018

Νέο διαιτητικό δικαστήριο για θέματα τέχνης ιδρύεται στη Χάγη

Σύμφωνα με το CDR ιδρύεται στην Χάγη δικαστήριο διαιτησίας για θέματα τέχνη (CAA). Το νέο αυτό διαιτητικό δικαστήριο θα επικεντρωθεί σε διαφορές σχετικές με την τέχνη και το δίκαιο της Τέχνης – ένας τομέας που απαιτεί ιδιαίτερη εξειδίκευση.   Αρθρο του CDR στα αγγλικά

Category Νεα
27 Απρ 2018

Οίκος δημοπρασιών Christie's

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για δύο από τα βασικά προβλήματα σε θέματα επιστροφής πολιτισμικών αγαθών, το ζήτημα κυριότητας και απόδειξη της καλής πίστης κατά την αγορά. Ο Χρίστος Τσιρογιάννης εντόπισε και πάλι δύο αντικείμενα τα οποία πιθανόν να προέρχονται από λαθρανασκαφή.

Art Net News

Category Νεα
27 Απρ 2018

Αγγελος Δεληβοριάς

Category Νεα
02 Μαρ 2018

Ανώτατο Δικαστήριο Η.Π.Α.: Δεν δέχεται αποζημίωση μέσω κατάσχεσης αρχαιοτήτων

Μια σημαντική απόφαση που αναμέναμε με ενδιαφέρον:  το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε οτι τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης του 1997 στην Ιερουσαλήμ δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα τους κατάσχοντας ιρανικές αρχαιότητες που βρίσκονται υπο ο καθεστώς δανεισμού  στο πανεπιστήμιο του Chicago Oriental Institute από το 1937.  Επισυνάπτεται το κείμενο της απόφασης No. 16-534 (U.S.2018).

Περισσότερα στο Fox News

Category Νεα
31 Οκτ 2017

Συνεργασία UNESCO και ICCROM

Η UNESCO και το ICCROM υπέγραψαν την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου συμφωνία σε μια νέα προσπάθεια αντιμετώπισης των αυξανόμενων απειλών κατά των πολιτιστικών αγαθών.

Περισσότερα

Category Νεα
31 Οκτ 2017

Σαουδική Αραβία: πρώτες επιτυχίες του Εθνικού Προγράμματος Ψηφιακής Καταγραφής Αρχαιοτήτων

Η Σαουδική Επιτροπή για τον Τουρισμό και την Εθνική Κληρονομιά ανακοίνωσε ότι έχει ανακτήσει με επιτυχία περισσότερα από 52.000 αντικείμενα από το εσωτερικό και το εξωτερικό ως μέρος του Εθνικού Έργου Ψηφιακής Καταγραφής Αρχαιοτήτων, το οποίο ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα αρχαιολογικής καταγραφής και αρχειοθέτησης. Σαουδική Αραβία: Το Εθνικό Πρόγραμμα Ψηφιακής Καταγραφής Αρχαιοτήτων δείχνει πρώτες επιτυχίες.

Πηγή:www.arabnews.com
Category Νεα
31 Οκτ 2017

Η Ιταλία νέο μέλος της νέας Σύμβασης για Αδικήματα που αφορούν στα Πολιτιστικά Αγαθά

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ιταλίας, Αντρέα Ορλάντο, υπέγραψε τη νέα Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Αδικήματα που αφορούν στα Πολιτιστικά Αγαθά. Η Σύμβαση για τα αδικήματα που αφορούν πολιτιστικά αγαθά στοχεύει στην πρόληψη και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και καταστροφής πολιτιστικών αγαθών στο πλαίσιο της δράσης του οργανισμού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Από το Μάιο του 2017 εννέα χώρες έχουν υπογράψει τη Σύμβαση: Αρμενία, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Άγιος Μαρίνος, Σλοβενία, Ουκρανία και Μεξικό.

Πληροφορίες για την σύμβαση: Εδώ Πηγή:www.coe.int

Category Νεα
31 Οκτ 2017

Το εβδομαδιαίο podcast της εφημερίδας Art Newspaper’s σχετικά με την UNESCO.

Το εβδομαδιαίο podcast της εφημερίδας Art Newspaper’s αυτή την εβδομάδα ασχολείται με το γιατί οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αποχωρούν από την οργάνωση και τι επιπτώσεις θα έχει.

Περισσότερα

Category Νεα
31 Οκτ 2017

Σχέδιο δράσης της Ομάδας Διαλόγου του Μπενίν

Η άτυπη ομάδα μουσείων, γνωστή ως «Ομάδα Διαλόγου του Μπενίν», που δημιουργήθηκε το 2007, ετοιμάζει σχέδιο δράσης για την καθιέρωση μόνιμης έκθεσης στην πόλη του Μπενίν. Η ομάδα αναζητά έναν τρόπο να τερματίσει δεκαετίες διαμάχης σχετικά με περίπου 4.000 αντικείμενα από χαλκό και ελεφαντόδοντο που «πήρε μαζί του» ο βρετανικός στρατός από τη νότια Νιγηρία το 1897.

Περισσότερα
Category Νεα
31 Οκτ 2017

Κλεμμένες ελληνικές αρχαιότητες προς πώληση στο Λονδίνο;

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης για άλλη μια φορά ταυτοποίησε παράνομα διακινηθέντες αρχαιότητες. Αυτή τη φορά ληκύθους της κλασσικής αρχαιότητας από το αρχείο του Ιταλού καταδικασθέντα αρχαιοπώλη Becchina. Τα επόμενο βήμα εναπόκειται στο Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού σύμφωνα με τον Guardian.


Περισσότερα
Category Νεα
31 Οκτ 2017

Ειδικοί αμφισβητούν το αναφερόμενο μέγεθος του παράνομου εμπορίου μέσω ΙΚ.

Η παράνομη διακίνηση των αρχαιοτήτων μέσω του Ισλαμικού Κράτους αυξάνεται, αλλά τα αποδεικτικά στοιχεία γεγονότα παραμένουν λιγοστά. Οι ειδικοί αμφισβητούν το αναφερόμενο μέγεθος του παράνομου εμπορίου, ιδίως καθώς ο αριθμός των κίβδηλων αυξάνεται.


Περισσότερα
Category Νεα
16 Οκτ 2017

Λίβανος: ετοιμάζεται νεός νόμος για την προστασία Ιστορικών μνημείων

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα του Λιβάνου "961", το υπουργείο Πολιτισμού του Λιβάνου έκανε γνωστό ότι ο νέος νόμος για την προστασία των ιστορικών χώρων και κτιρίων εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών. Για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος θα πρέπει να περάσει από την Βουλή.


Περισσότερα
Category Νεα
16 Οκτ 2017

H Audrey Azoulay επόμενη Γενική Γραμματέας της Unesco

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Art Newspaper» η πρώην Γαλλίδα υπουργός πολιτισμού Audrey Azoulay υπερίσχυσε των δύο συνυποψηφίων της από το Κατάρ και την Αίγυπτο και εκλέχθηκε ως επόμενη Γενική Γραμματέας της Unesco.


Περισσότερα
Category Νεα
16 Οκτ 2017

Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να παραμείνουν μέλος της UNESCO

Η διοίκηση Trump ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μην παραμείνουν ΟΙ ΗΠΑ μέλος της UNESCO επικαλούμενη ως κύριο λόγο την «αντι-ισραηλινή προκατάληψη». Τουλάχιστον εξίσου σημαντικοί είναι όμως οικονομικοί λόγοι. Το ARTSY NET δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με τις επιπτώσεις τις απόφασης ς αυτής.


ARTSY NET:
Category Νεα
16 Οκτ 2017

Σχετικά με την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών στην Αιθιοπία

Η Abera Anjulo, ανώτερος εμπειρογνώμονας της Αρχής Ελέγχου Πολιτικής Κληρονομιάς και Τυποποίησης για την Έρευνα και τη Διατήρηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ARCCH), μιλάει για την κατάσταση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών στην Αιθιοπία. Η αναφερθείσα περίπτωση των Θησαυρών της Maqdala (στα μέσα του 19ου αιώνα) είναι υπόθεση που χρονολογείται από το 1999.


Περισσότερα
Category Νεα
16 Οκτ 2017

Ένα μαρμάρινο γλυπτό μήκους 2.300 ετών από το κεφάλι ενός ταύρου θα επιστραφεί στον Λίβανο

Οι συλλέκτες Lynda and William Beierwaltes από το Κολοράντο απέσυρε δικόγραφο με το οποίο ζητούσε τη ακύρωση της διαδικασίας επιστροφής στο Λίβανο μιας αρχαίας μαρμάρινης κεφαλής που σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Μανχάτεν είχε λεηλατηθεί κατά τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας. Οι συλλέκτες υποστήριξαν ότι αγόρασαν την μαρμάρινη κεφαλή το 1996 με καλή πίστη για περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια.


Περισσότερα
Category Νεα
16 Οκτ 2017

Το μουσείο Εριμιταζ και η ΟΥΝΕΣΚΟ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τη προστασία πολιτιστικών αγαθών

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑΣ, Μουσείο Hermitage της Ρωσίας και η UNESCO υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την προστασία αντικειμένων πολιτιστικής αξίας σε περιοχές οπου επικρατούν ένοπλες συγκρούσεις - ιδίως στη Μέση Ανατολή.

Category Νεα
16 Οκτ 2017

Νέο νομοσχέδιο στην Ινδία προκαλεί έντονες συζητήσεις.

Ένα νέο νομοσχέδιο στην Ινδία προκαλεί έντονες συζητήσεις κυρίως σχετικά με την ανάγκη ή μη υποχρέωσης αρχαιοπωλών να κατέχουν ειδική άδεια για την πώληση αρχαιοτήτων. Κατηγορίες για επεμβάσεις από την πλευρά αρχαιοπωλών.


Περισσότερα

16 Οκτ 2017

Συνάντηση για την εντατικοποίηση της συνεργασίας Τουρκίας - UNESCO

Ο Γενικός Διευθυντής συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της UNESCO και της Τουρκίας
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Category Νεα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

T: (+30) 210 80 10 600

COPYRIGHT @ 2017 HELLENIC SOCIETY FOR LAW AND ARCHAEOLOGY Developed by Pavla S.A

More Demos
Template by JoomlaShine