ΝΕΑ

02 Μαρ 2018

Ανώτατο Δικαστήριο Η.Π.Α.: Δεν δέχεται αποζημίωση μέσω κατάσχεσης αρχαιοτήτων

Μια σημαντική απόφαση που αναμέναμε με ενδιαφέρον:  το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε οτι τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης του 1997 στην Ιερουσαλήμ δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα τους κατάσχοντας ιρανικές αρχαιότητες που βρίσκονται υπο ο καθεστώς δανεισμού  στο πανεπιστήμιο του Chicago Oriental Institute από το 1937.  Επισυνάπτεται το κείμενο της απόφασης No. 16-534 (U.S.2018).

Περισσότερα στο Fox News

Category Νεα
31 Οκτ 2017

Συνεργασία UNESCO και ICCROM

Η UNESCO και το ICCROM υπέγραψαν την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου συμφωνία σε μια νέα προσπάθεια αντιμετώπισης των αυξανόμενων απειλών κατά των πολιτιστικών αγαθών.

Περισσότερα

Category Νεα
31 Οκτ 2017

Σαουδική Αραβία: πρώτες επιτυχίες του Εθνικού Προγράμματος Ψηφιακής Καταγραφής Αρχαιοτήτων

Η Σαουδική Επιτροπή για τον Τουρισμό και την Εθνική Κληρονομιά ανακοίνωσε ότι έχει ανακτήσει με επιτυχία περισσότερα από 52.000 αντικείμενα από το εσωτερικό και το εξωτερικό ως μέρος του Εθνικού Έργου Ψηφιακής Καταγραφής Αρχαιοτήτων, το οποίο ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα αρχαιολογικής καταγραφής και αρχειοθέτησης. Σαουδική Αραβία: Το Εθνικό Πρόγραμμα Ψηφιακής Καταγραφής Αρχαιοτήτων δείχνει πρώτες επιτυχίες.

Πηγή:www.arabnews.com
Category Νεα
31 Οκτ 2017

Η Ιταλία νέο μέλος της νέας Σύμβασης για Αδικήματα που αφορούν στα Πολιτιστικά Αγαθά

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ιταλίας, Αντρέα Ορλάντο, υπέγραψε τη νέα Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Αδικήματα που αφορούν στα Πολιτιστικά Αγαθά. Η Σύμβαση για τα αδικήματα που αφορούν πολιτιστικά αγαθά στοχεύει στην πρόληψη και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και καταστροφής πολιτιστικών αγαθών στο πλαίσιο της δράσης του οργανισμού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Από το Μάιο του 2017 εννέα χώρες έχουν υπογράψει τη Σύμβαση: Αρμενία, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Άγιος Μαρίνος, Σλοβενία, Ουκρανία και Μεξικό.

Πληροφορίες για την σύμβαση: Εδώ
Πηγή:www.coe.int
Category Νεα
31 Οκτ 2017

Το εβδομαδιαίο podcast της εφημερίδας Art Newspaper’s σχετικά με την UNESCO.

Το εβδομαδιαίο podcast της εφημερίδας Art Newspaper’s αυτή την εβδομάδα ασχολείται με το γιατί οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αποχωρούν από την οργάνωση και τι επιπτώσεις θα έχει.

Περισσότερα

Category Νεα
31 Οκτ 2017

Σχέδιο δράσης της Ομάδας Διαλόγου του Μπενίν

Η άτυπη ομάδα μουσείων, γνωστή ως «Ομάδα Διαλόγου του Μπενίν», που δημιουργήθηκε το 2007, ετοιμάζει σχέδιο δράσης για την καθιέρωση μόνιμης έκθεσης στην πόλη του Μπενίν. Η ομάδα αναζητά έναν τρόπο να τερματίσει δεκαετίες διαμάχης σχετικά με περίπου 4.000 αντικείμενα από χαλκό και ελεφαντόδοντο που «πήρε μαζί του» ο βρετανικός στρατός από τη νότια Νιγηρία το 1897.

Περισσότερα
Category Νεα
31 Οκτ 2017

Κλεμμένες ελληνικές αρχαιότητες προς πώληση στο Λονδίνο;

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης για άλλη μια φορά ταυτοποίησε παράνομα διακινηθέντες αρχαιότητες. Αυτή τη φορά ληκύθους της κλασσικής αρχαιότητας από το αρχείο του Ιταλού καταδικασθέντα αρχαιοπώλη Becchina. Τα επόμενο βήμα εναπόκειται στο Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού σύμφωνα με τον Guardian.


Περισσότερα
Category Νεα
31 Οκτ 2017

Ειδικοί αμφισβητούν το αναφερόμενο μέγεθος του παράνομου εμπορίου μέσω ΙΚ.

Η παράνομη διακίνηση των αρχαιοτήτων μέσω του Ισλαμικού Κράτους αυξάνεται, αλλά τα αποδεικτικά στοιχεία γεγονότα παραμένουν λιγοστά. Οι ειδικοί αμφισβητούν το αναφερόμενο μέγεθος του παράνομου εμπορίου, ιδίως καθώς ο αριθμός των κίβδηλων αυξάνεται.


Περισσότερα
Category Νεα
16 Οκτ 2017

Λίβανος: ετοιμάζεται νεός νόμος για την προστασία Ιστορικών μνημείων

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα του Λιβάνου "961", το υπουργείο Πολιτισμού του Λιβάνου έκανε γνωστό ότι ο νέος νόμος για την προστασία των ιστορικών χώρων και κτιρίων εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών. Για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος θα πρέπει να περάσει από την Βουλή.


Περισσότερα
Category Νεα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

T: (+30) 210 80 10 600

COPYRIGHT @ 2017 HELLENIC SOCIETY FOR LAW AND ARCHAEOLOGY Developed by Pavla S.A

More Demos